Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων



Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό nature μία μεγάλη έρευνα από Έλληνες αλλά και ξένους επιστήμονες, με επικεφαλείς τους Ιωσήφ Λαζαρίδη (Harvard Medical School & MIT) και Alissa Mittnik (Max Plank Intitute & Institute for Archaeological Sciences) που αφορά την καταγωγή του νεο-Έλληνα (και όχι μόνο). Η έρευνα βασίζεται στην αξιολόγηση βιολογικών δεικτών και κυρίως του μιτοχονδριακού DNA ατόμων από την εποχή των Μυκηναίων, καθώς και των Μινωϊτών. Το άρθρο έχει τον τίτλο: "Γενετική καταγωγή Μινωϊτών και Μυκηναίων".

Οι ερωτήσεις που φιλοδοξεί να απαντήσει η έρευνα είναι οι ακόλουθες:
1) Σχετίζονται γενετικά οι Μινωϊτες με τους Μυκηναίους ή προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς πληθυσμούς;
2) Πως σχετίζονταν αυτοί οι πληθυσμοί μεταξύ τους, με τους γείτονες στο ανατολικό Αιγαίο και με αρχαίους πολιτισμούς της Ευρώπης και της εγγύς ανατολής (Ανατολίας);
3) Τι πληροφορίες δίνει η γενετική καταγωγή, όσον αφορά τον πολιτισμό των δύο αυτών πληθυσμών;
4) Σχετίζονται οι σημερινοί κάτοικοι του Ελλαδικού χώρου με τους αρχαίους αυτούς πολιτισμούς;

Στην έρευνα μελετήθηκαν 19 άτομα αρχαίας προελεύσεως. 5 Μινωίτες από τη σπηλιά του Αγίου Χαράλαμπου στο Λασίθι, 6 Μινωίτες από τη Μονή Οδηγήτρια στο Ηράκλειο, 4 Μυκηναίοι (1 από Σαλαμίνα, 2 από Γαλατά Πελ/σος, 1 από Περιστέρια Πελ/σος), 1 Αρμένιος που βρέθηκε σε ανασκαφές στην Κρήτη και 3 άτομα από τα παράλια του ανατολικού Αιγαίου. Συμπληρωματικά, στην έρευνα προστέθηκε βιβλιογραφία από 332 άτομα αρχαίας προελεύσεως και 2614 άτομα του παρόντος και 2 Κρητικοί του σήμερα.

Χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους όπως PCA, ADMIXTURE, f4-statistics, παρατηρήθηκε ότι οι Μινωίτες είναι ένα μείγμα των ατόμων που κατοικούσαν στη νεολιθική Ανατολία, σε συνδυασμό με λίγη ανατολική (λεβαντινή) καταγωγή ~6%. Οι Μυκηναίοι ομοιάζουν των μινωϊτών, παρουσιάζουν όμως και καταγωγή ~10% από τους βόρειους τροφοσυλλέκτες της ανατολικής Ευρώπης και της Σιβηρίας, καθώς και από πληθυσμούς της Αρμενίας (εποχή του χαλκού). Η καταγωγή των πληθυσμών αυτών δημιουργήθηκε περί το 4000-2000 π.Χ.. 

Η έρευνα καταλήγει ότι παρόλο που τα δείγματα Μινωίτων και Μυκηναίων λήφθηκαν από διαφορετικές περιοχές παρουσίασαν σαφή συνεκτικότητα. Σαφής συνδεση υπάρχει και με τον πληθυσμό που κατοίκησε το ανατολικό Αιγαίο, παρουσιάζοντας και οι τρεις πληθυσμοί την καταγωγή του νεολιθικού Καυκάσιου αγρότη. 

Νεο-Έλληνες και Κύπριοι, μοιράζονται την ίδια καταγωγή με τους αρχαίους Μυκηναίους και Μινωίτες, παρουσιάζοντας όμως και κάποιες μεταγενέστερες προσμείξεις με αρχαίους πληθυσμούς της Ευρώπης. Οι συγγραφείς κλείνουν με τη φράση ότι οι Έλληνες, δεν προήλθαν από τα βάθη της προϊστορίας, αλλά ήταν ανέκαθεν ένας λαός σε ανησυχία.



(πηγή: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature23310.html)


About the Author

 
Φυσική Επιστήμη - Physics Mag © 2015 - Designed by Templateism.com
Επικοινωνία: info@physicsmag.com