Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Νέο ρεκόρ ενέργειας δέσμης από το CERN στα 6,5 ΤeV


Τα συστήματα παρακολούθησης της ποιότητας των δεσμών στον LHC (Image: Maximilien Brice/CERN)
Την περασμένη Κυριακή κυκλοφόρησαν δέσμες πρωτονίων στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) για πρώτη φορά μετά από περίοδο 2 χρόνων συντήρησης και αναβαθμίσεων. Η ομάδα του LHC, μετά από δοκιμές στα υποσυστήματα επιτάχυνσης, βελτιστοποίησης των παραμέτρων των δεσμών και μετά την βαθμονόμηση του διαγνωστικού εξοπλισμού, είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

"LHC page 1" - η καταγραφή του επιταχυντή. Η μαύρη γραμμή καταγράφει την αύξηση της ενέργειας στα 6,5 TeV (Image: LHC/CERN)
Αυτό το βήμα επετεύχθη το βράδυ της 9ης Απριλίου, όταν η ομάδα λειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) κυκλοφόρησε με επιτυχία μία δέσμη πρωτονίων στα 6,5 teralectronvolts (TeV).  Ήταν ένα από τα απαραίτητα βήματα, πριν ο επιταχυντής αρχίσει τις συγκρούσεις σωματιδίων στους τέσσερις ανιχνευτές αλληλεπιδράσεων ALICE, ATLAS, CMS και LHCb.

Η συνημμένη εικόνα "LHC page 1" απεικονίζει την καταγραφή του επιταχυντή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, από τις 22:45 έως και τη 01:00 της περασμένης μέρας. Οι γραμμές στο γράφημα δείχνουν τις εντάσεις των 2 δεσμών (η ένταση της Δέσμης 1 απεικονίζεται με μπλε χρώμα και της Δέσμης 2 με κόκκινο) καθώς οι ερευνητές τις εισάγουν εντός του επιταχυντή. Η μαύρη γραμμή απεικονίζει την ενέργεια της Δέσμης 2, η οποία αρχίζει να αυξάνεται περίπου στις 00:35 από την ενέργεια εισόδου των 450  GeV και να ανέρχεται στα 6,5 TeV (στα 6500 GeV, όπως φαίνεται στον αριστερό κάθετο άξονα).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες του LHC για συγκρούσεις στα 13 TeV μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site του CERN.

About the Author

Μιχαήλ Μπακώσης

Author

Απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και νυν Μεταπτυχιακός φοιτητής Ιατρικής Φυσικής. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα οι προηγμένες τεχνικές στη μαγνητική τομογραφία πυρηνικού συντονισμού, όπως φασματοσκοπία και τεχνικές μοριακής διάχυσης (diffusion weighted MRI).

 
Φυσική Επιστήμη - Physics Mag © 2015 - Designed by Templateism.com
Επικοινωνία: info@physicsmag.com