Μία μεγάλη πρόκληση, για έναν επιστήμονα της εποχής μας, είναι να συμμετάσχει στα πειράματα που πραγματοποιούνται στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC, Γενεύη). Μία ακόμη μεγαλύτερη είναι να είναι μέρος/μέλος των μεγάλων πειραμάτων που πραγματοποιούνται εκεί. Σύντομα, θα ξεκινήσει η πειραματική αναζήτηση, για επιβεβαίωση των θεωριών ύπαρξης παράλληλων συμπάντων, σε διαφορετικές διαστάσεις του υπερχώρου.
Μετά την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs (ή όπως αλλιώς αποκαλείται "σωματίδιο του Θεού"), με το οποίο εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο αρχικά η ύλη απέκτησε μάζα, ο επιταχυντής απενεργοποιήθηκε για επισκευές, αλλά και, πολύ περισσότερο, για βελτιώσεις. Όταν τεθεί και πάλι σε λειτουργία, θα έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει πολύ υψηλότερα επιπέδα ενεργειών λειτουργίας. Συγκεκριμένα, το σωματίδιο Higgs ανακαλύφθηκε σε ενέργεια 5.3TeV. Οι βελτιώσεις που πραγματοποιούνται έχουν ως σκοπό, τα σωματίδια που επιταχύνονται, να αναπτύξουν ενέργειες κοντά στα 13TeV.
Με τη χρήση τόσο υψηλών ενεργειών, γίνεται πιθανός ο προσδιορισμός της ύπαρξης (ή όχι) παράλληλων σύμπαντων στον υπερχώρο, τον παράξενο χώρο μες τον οποίο διαστέλλεται το σύμπαν που αντιλαμβανόμαστε. Το παρατηρούμενο σύμπαν είναι πιθανό να αποτελεί μία εκ των 10 (ή και περισσότερων) διαστάσεων του υπερχώρου αυτού.
Ο Michio Kaku αναφέρει:
"Our universe is nothing but one bubble, but there are other bubbles. When two bubbles collide that could merge into a bigger bubble, which could be the big bang. In fact, that is what probably the big bang is or perhaps a bubble fissioned in half and split off into two bubbles. That could be the big bang. Or perhaps the universe popped into existence out of nothing. That is also a possibility."
Δηλαδή: "Το σύμπαν μας είναι μία φούσκα, αλλά υπάρχουν και άλλες φούσκες. Όταν 2 φούσκες συγκρούονται, με απόρροια τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης φούσκας, τότε είναι πιθανό να συμβαίνει αυτό που ονομάζουμε Big Bang. Είτε αυτό είναι το Big Bang ή το Big Bang συμβαίνει όταν μία φούσκα σκάει στη μέση και χωρίζεται σε δύο φούσκες. Αυτό πρέπει να είναι το Big Bang. Ή πιθανώς το σύμπαν να ξεπετάχτηκε από το τίποτα. Είναι και αυτό μία πιθανότητα."
Η επιβεβαίωση των θεωριών ύπαρξης παράλληλων συμπάντων θα μπορούσε να εξηγήσει δυσαρμονίες που υπάρχουν στην πιο θεμελιώδη κατανόηση του σύμπαντος, ή έστω μόνο του δικού μας σύμπαντος. Για παράδειγμα, οι φυσικοί δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε την πηγή της σκοτεινής ενέργειας, η οποία απομακρύνει τους γαλαξίες μεταξύ τους, με αυξανόμενη ταχύτητα. Όμως, υπάρχουν θεωρίες οι οποίες υποστηρίζουν, ότι η ενέργεια αυτή εκκρίνεται στο δικό μας σύμπαν από παράλληλα σύμπαντα.
Είτε επιβεβαιωθεί, είτε όχι, η ύπαρξη των παράλληλων συμπάντων, το σίγουρο είναι, πως μετά την πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού πειράματος θα φτάσουμε νέα πλατό αντίληψης και κατανόηση του φυσικού κόσμου, χάρη (και πάλι) στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.