Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Robot-δολοφόνοι μικροοργανισμών



Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ΗΠΑ) παρατηρούνται περισσότερες από 1.7 εκατομμύρια λοιμώξεις νοσοκομειακής προελεύσεως, κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ. 100.000 θάνατοι ετησίως, προέρχονται από τις λοιμώξεις αυτές. Τα οικονομικά ποσά που δαπανώνται για να διατηρούνται τα νοσοκομεία αποστειρωμένα είναι αστρονομικά, αλλά φαίνεται ότι δεν επαρκούν για την απολύμανση των ατελείωτων επιφανειών των νοσοκομείων.

Στο παραπάνω πρόβλημα έρχονται να δώσουν τη λύση τα robot-δολοφόνοι ιών και βακτηρίων. Τα robot αυτά είναι εξοπλισμένα με λάμπες UV-ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία αυτή καταστρέφει το DNA των βακτηρίων και των ιών, εμποδίζοντάς τα από τον πολλαπλασιασμό τους.

Όπως φαίνεται στην εικόνα, τα robot αυτά δεν είναι κομψά και δεν περνούν απαρατήρητα, καθώς μοιάζουν με μεγάλες κινούμενες λάμπες, ομως για την ιατρική κοινότητα μοιάζουν με ευκαιρία για την εισαγωγή των robots στα νοσοκομεία.

Η διαδικασία απολύμανσης έχει ως εξής: το προσωπικό πραγματοποιεί τη συνήθη διαδικασία απολύμανσης και στη συνέχεια το robot εισέρχεται στην αίθουσα. Η μετακίνηση και η λειτουργία του γίνεται ασύρματα. Παράλληλα, το robot μπορεί να απολυμάνει κάθε σημείο του δωματίου χωρίς να απαιτείται μετακίνηση. Χρησιμοποιώντας αλγορίθμους και χαρτογραφώντας το χώρο, καθορίζει την ιδανική ποσότητα φωτός που απαιτείται ώστε να απολυμανθεί κάθε σημείο του δωματίου, ακόμη και τα τυφλά (σκιερά). Η χαρτογράφηση αυτή, ακόμη, φορτώνεται στη βάση δεδομένων του νοσοκομείου, για περαιτέρω ανάλυση.



Η αγορά των robot αυτών, αναμένεται να αγγίξει τα 80 εκατομμύρια το 2017. Σε ανεξάρτητες μελέτες έχει φανεί ότι τα robot αυτά είναι αποδοτικά, αλλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους αναμένεται να ερευνηθούν περισσότερο.


About the Author

 
Φυσική Επιστήμη - Physics Mag © 2015 - Designed by Templateism.com
Επικοινωνία: info@physicsmag.com