Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

20 χρόνια SOHO! Τα highlights της επανάστασης στην ηλιακή φυσική



Ο Dr. Joe Gurman του NASA's Goddard Space Flight Center σχολιάζει επιλεγμένες λήψεις των 20 χρόνων του SOHO στο διάστημα. Το SOHO είναι Παρατηρητήριο Ηλίου και Ηλιόσφαιρας (Solar and Heliospheric Observatory) των ESA και NASA, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1995 προκειμένου να μελετηθεί ο ήλιος αλλά και η επιρροή του μέχρι τα όρια του ηλιακού συστήματος, ενώ έφερε επανάσταση στο χώρο της ηλιακής φυσικής, αποτελώντας τη βάση για περίπου 5000 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Πέρα από την δραστηριότητα (ηλιακή φυσική) για την οποία προοριζόταν, το SOHO κατέστη απρόσμενα ο σημαντικότερος κυνηγός κομητών της ιστορίας, καταγράφοντας 3000 κομήτες ως τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το σκηνικό στην ηλιακή φυσική από τις 2/12/1995, οπότε και εκτοξεύτηκε το παρατηρητήριο, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, αφού 20 χρόνια μετά έχουμε μία πολύ καλύτερη ιδέα όχι μόνο ως προς το τι τροφοδοτεί σε ενεργειακό επίπεδο τον ήλιο, αλλά και ως προς τη συμπεριφορά του στην ολότητά της. Στη συμπεριφορά αυτή που πριν 20 χρόνια αποτελούσε ένα μυστήριο, περικλείονται έννοιες όπως η εσωτερική δομή του άστρου, η προέλευση της αενάως εκρέουσας ύλης που είναι γνωστή ως ηλιακός άνεμος, αλλά και η θέρμανση της ηλιακής ατμόσφαιρας.




references
NASA

About the Author

 
Φυσική Επιστήμη - Physics Mag © 2015 - Designed by Templateism.com
Επικοινωνία: info@physicsmag.com